Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

W Porębie odbył się jubileuszowy, bo 10. Światowy Festiwal Prażonek

Monika Ziółkowska-Wnuk
Monika Ziółkowska-Wnuk
Dziś na terenie Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Porębie, w dwóch największych na świecie żeliwnych kotłach uprażono pół tony ziemniaków. Wszystko to w ramach 10. edycji Światowego Festiwalu Prażonek.

Tradycja prażenia ziemniaków, boczku, cebuli i kiełbasy sięga 200 lat i znana jest w całej okolicy.

Podczas festiwalu rozdano ponad 1000 porcji ziemniaczanego przysmaku.
Na jeden kociołek zużyto 160 kilogramów ziemniaków, 25 kilogramów kiełbasy, 15 kilogramów boczku, 15 kilogramów cebuli, 3 duże główki kapusty oraz pieprz i sól.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto