KGW w Hucisku wydało ciekawą publikację
Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku wydało „Mini-przewodnik gastronomiczny po potrawach staropolskich”.
Publikacja to jeden z efektów projektu „Wspólne kolędowanie przy staropolskim stole”, a autorkami są Elżbieta Gacek i Małgorzata Smoleń.
- Przy powstaniu przewodnika pracowała grupa wolontariuszy z Koła Gospodyń Wiejskich w Hucisku, którzy współpracowali z nauczycielami z NSZZ „Solidarność” z Zawiercia i przy ich pomocy wyszukiwali literackie opisy staropolskich potraw. W sumie zgromadzono przeszło 50 fragmentów literackich, w których jest mowa o potrawach. Ostatecznie w przewodniku znalazło się 27 przepisów, w tym kreple, polewka piwna, pstrągi sarmaty, rosół królewski, arkas, kompot pieczony czy też chłodziec litewski - podkreśla Małgorzata Smoleń, która jest przewodniczącą KGW, a wiceprzewodnicząca stowarzyszenia Małgorzata Grabowska dodaje: - Powoli zapomina się o staropolskich potrawach i warto je przypomnieć.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?