Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej koło Kroczyc

Patryk Drabek
Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej koło Kroczyc po raz drugi z rzędu został uznany przez naszych Czytelników i Internautów najlepszym lokalem gastronomicznym w powiecie zawierciańskim. Co tak przyciąga do tego miejsca?
Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej koło Kroczyc po raz drugi z rzędu został uznany przez naszych Czytelników i Internautów najlepszym lokalem gastronomicznym w powiecie zawierciańskim. Co tak przyciąga do tego miejsca? P. Drabek
Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej koło Kroczyc po raz drugi z rzędu został uznany przez naszych Czytelników i Internautów najlepszym lokalem gastronomicznym w powiecie zawierciańskim. Co tak przyciąga do tego miejsca?

Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej koło Kroczyc

Jedzenie i profesjonalna obsługa - podkreśla Sebastian Humski, szef kuchni w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej. - Naszym sztandarowym daniem jest kaczka rotmistrza, która pozostaje w karcie, pomimo tego, że ta wciąż się zmienia. Jak przygotować takie danie? Istotne jest to, by mieć dobry, główny składnik, czyli kaczkę. Wszystko tkwi w takich składnikach, jak cebula, jabłko, suszona śliwka. To nadaje potrawie smaku, a później trzeba skupić się na dodatkach, takich jak sos żurawinowy lub śliwkowy, a do tego kluseczki oraz kapusta czerwona. To wszystko tworzy całą kompozycję - podkreśla Sebastian Humski.

W ostatnich miesiącach do karty dań doszły takie potrawy, jak choćby schab faszerowany suszoną żurawiną. - Do jedzenia trzeba się oczywiście przyłożyć, ale niezwykle ważna jest obsługa, która ma pierwszy kontakt z naszymi gośćmi. Nasza obsługa jest wykwalifikowana, kształcąc się na różnego rodzaju szkoleniach - zaznacza Sebastian Humski, a Edyta Borówka i Adrianna Gajek podkreślają: - Uczestniczymy w różnego rodzaju konkursach kelnerskich (ogólnopolskich i wojewódzkich) i zajmujemy tam miejsca na podium. Sami również organizujemy mistrzostwa Polski młodych kelnerów. Sami też prowadzimy szkolenia dla innych osób - podkreślają pracownicy Zajazdu Hetman.

- Duży nacisk kładziemy na obsługę. Chcemy, by nasz każdy gość czuł się usatysfakcjonowany - mówi Adrianna Gajek, a Sebastian Humski dodaje: - Dobre jedzenie plus profesjonalna obsługa równa się sukces - zaznacza szef kuchni.

Co istotne, zajazd znajduje się na Szlaku Kulinarnym „Śląskie Smaki”, który powstał z inicjatywy Śląskiej Organizacji Turystycznej w celu ochrony i promowania dziedzictwa kulinarnego województwa śląskiego. Znajdują się na nim restauracje z całego regionu, a warunkiem przystąpienia do szlaku było przejście ścisłego procesu certyfikacji, obejmującego zarówno kwestie smaku potraw, ich przygotowania, użytych składników, ale także jakość samej restauracji.

Zespół Zajazdu Hetman tworzą: oprócz szefa kuchni, także jego zastępcy Agnieszka Stępień i Marcin Zawada, kucharze i pomoce oraz kierujące salą: Edyta Borówka i Adrianna Gajek. Właścicielami zajazdu są Bogusław i Henryka Bugajowie, a menedżerem Paweł Jadczyk. W tym roku przy Zajeździe goście mogą liczyć na niespodziankę dla najmłodszych - dwa nowe place zabaw, które będą dostępne już w sezonie letnim.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto