Mistrzostwa Młodych Kelnerów w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej
Reprezentanci szkół z Chorzowa, Częstochowy, Siemianowic Śląskich, Zawiercia, Bielska-Białej, Zabrza, Dąbrowy Górniczej i Wodzisławia Śląskiego rywalizowali podczas I edycji Mistrzostw Młodych Kelnerów „Śląsk 2014” w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej.
Wygrała Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych „Cogito” w Siemianowicach Śląskich przed Szymonem Przybyłowiczem z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej oraz Marcinem Misztalem z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.
Zawody zorganizowało Stowarzyszenie Kelnerów Polskich wspólnie z Zajazdem Hetman.
- Organizowane są konkursy gastronomiczne i hotelarskie, a takiego konkursu kelnerskiego brakowało na naszym terenie. To ważne, ponieważ coraz mniej młodych ludzi jest zainteresowanych zawodem kelnera i nie mamy kogo zatrudniać. Nie da się ukryć, że serwis w naszych zakładach gastronomicznych też obniżył się i takie konkursy są najlepszą okazją do tego, by wrócić na odpowiedni tor - podkreślał znany śląski kucharz Remigiusz Rączka, który jako nauczyciel Zespołu Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim był opiekunem jednej z uczestniczek konkursu.
Uczestnikami mistrzostw mogli być uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich, a każda ze szkół mogła być reprezentowana przez jedną osobę.
Konkurencje finałowe to: test teoretyczny (15 pytań), poprawne nakrycie stołu (od podstaw z uwzględnieniem serwowanych dań (zupa, danie główne) oraz napojów - woda niegazowana, białe wino), konkurencja specjalna (należało jak najszybciej wyjąć z wazy na zupę piłeczki styropianowe), serwowanie potraw metodą francuską oraz sprzątanie po konsumpcji i serwowanie czerwonego wina w obecności gości.
Nad prawidłowym przebiegiem mistrzostw czuwała komisja w czteroosobowym składzie - Roman Stobnicki (Hotel Mariott), Michał Chabior (kelner z hotelu Lublinianka), Piotr Chęciński (kelner z Warszawy, który zajmuje się przygotowywaniem bankietów dla prezydenta RP czy też premiera) oraz Piotr Borecki (pracownik restauracji z Rybnika).
Podczas zawodów nie zabrakło również Roberta Golca oraz Bernarda Sitarskiego, a więc prezesa i wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.
Honorowy patronat nad zawodami objęli prezydent Zawiercia, starosta zawierciański oraz Śląska Organizacja Turystyczna.
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?