18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzostwa Młodych Kelnerów w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej

Patryk Drabek
Mistrzostwa Młodych Kelnerów w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej „Śląsk 2014” to zawody organizowane przez Stowarzyszenie Kelnerów Polskich. Przeczytaj więcej na ten temat.

Mistrzostwa Młodych Kelnerów w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej

Reprezentanci szkół z Chorzowa, Częstochowy, Siemianowic Śląskich, Zawiercia, Bielska-Białej, Zabrza, Dąbrowy Górniczej i Wodzisławia Śląskiego rywalizowali podczas I edycji Mistrzostw Młodych Kelnerów „Śląsk 2014” w Zajeździe Hetman w Lgocie Murowanej.

Wygrała Agnieszka Rubaj z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych „Cogito” w Siemianowicach Śląskich przed Szymonem Przybyłowiczem z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej oraz Marcinem Misztalem z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Usługowych w Chorzowie.

Zawody zorganizowało Stowarzyszenie Kelnerów Polskich wspólnie z Zajazdem Hetman.

- Organizowane są konkursy gastronomiczne i hotelarskie, a takiego konkursu kelnerskiego brakowało na naszym terenie. To ważne, ponieważ coraz mniej młodych ludzi jest zainteresowanych zawodem kelnera i nie mamy kogo zatrudniać. Nie da się ukryć, że serwis w naszych zakładach gastronomicznych też obniżył się i takie konkursy są najlepszą okazją do tego, by wrócić na odpowiedni tor - podkreślał znany śląski kucharz Remigiusz Rączka, który jako nauczyciel Zespołu Szkół Ekonomicznych im. O. Langego w Wodzisławiu Śląskim był opiekunem jednej z uczestniczek konkursu.

Uczestnikami mistrzostw mogli być uczniowie szkół gastronomicznych i hotelarskich, a każda ze szkół mogła być reprezentowana przez jedną osobę.

Konkurencje finałowe to: test teoretyczny (15 pytań), poprawne nakrycie stołu (od podstaw z uwzględnieniem serwowanych dań (zupa, danie główne) oraz napojów - woda niegazowana, białe wino), konkurencja specjalna (należało jak najszybciej wyjąć z wazy na zupę piłeczki styropianowe), serwowanie potraw metodą francuską oraz sprzątanie po konsumpcji i serwowanie czerwonego wina w obecności gości.

Nad prawidłowym przebiegiem mistrzostw czuwała komisja w czteroosobowym składzie - Roman Stobnicki (Hotel Mariott), Michał Chabior (kelner z hotelu Lublinianka), Piotr Chęciński (kelner z Warszawy, który zajmuje się przygotowywaniem bankietów dla prezydenta RP czy też premiera) oraz Piotr Borecki (pracownik restauracji z Rybnika).

Podczas zawodów nie zabrakło również Roberta Golca oraz Bernarda Sitarskiego, a więc prezesa i wiceprezesa Stowarzyszenia Kelnerów Polskich.

Honorowy patronat nad zawodami objęli prezydent Zawiercia, starosta zawierciański oraz Śląska Organizacja Turystyczna.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto