Zobacz>>> BlogerChef w hotelu Poziom 511 Design & SPA w Podzamczu [ZDJĘCIA]
Tak wyglądały zmagania w półfinale BlogerChef. Zobaczcie materiał wideo.
Przedstawiamy wybrane przepisy blogerek. Swoje kulinarne tajemnice zdradziły nam trzy półfinalistki - Marysia Banach (Poznań, awansowała do finału), Bernadeta Jarnot-Manecka (pochodzi z Sosnowca, a obecnie mieszka w Chełmie Śląskim) oraz Adriana Baran (pochodzi z Myszkowa, a obecnie mieszka w Krakowie)
Smacznego!
Marysia Banach (Poznań) - triumfatorka półfinału w Podzamczu
Jej kulinarnego bloga znajdziesz tutaj.
Filet mignon w sosie karmelowym z grzybami i rozmarynem, na czosnkowym purée ziemniaczanym
Składniki na 4 porcje:
4 medaliony z polędwicy wołowej w temperaturze pokojowej (ok. 150 g każdy)
6 łyżek masła
sól morska
zielony pieprz
1 łyżka mąki pszennej
20 g suszonych podgrzybków
1 pęczek szczypiorku z dymki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
350 ml bulionu wołowego
5 łyżek brązowego cukru
500 g ziemniaków
8 ząbków czosnku
natka pietruszki
tymianek
100 ml mleka
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Grzyby przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki.
Ziemniaki i czosnek obierz, wrzuć razem do rondla, zalej wodą. Posól i gotuj do miękkości.
Medaliony z polędwicy oprósz mąką i rozbitym w moździerzu zielonym pieprzem.
Na patelni roztop 3 łyżki masła i smaży polędwiczki po 2 minut z każdej strony, aż ładnie zbrązowieją. Następnie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i na chwilę odstaw na bok.
W tym czasie do patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, dodaj jeszcze 2 łyżki masła, roztop, a następnie wrzuć grzyby i posiekany szczypior. Smaż, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Na patelnię dolej wino, posiekany rozmaryn i cukier, a następnie mieszaj zeskrobując to co przywarło do dna patelni i smaż, aż płyn się zredukuje.
W tym momencie polędwiczki wstaw do piekarnika na około 10-12 minut.
Do sosu na patelni dodaj bulion wołowy i od czasu do czasu mieszając zredukuj ilość płynu, aż sos zgęstnieje. Zestaw patelnię z ognia i dodaj pozostałą łyżkę masła. Rozmieszaj, aż masło rozpuści się w sosie.
Ugotowane ziemniaki z czosnkiem przeciśnij przez praskę, dodaj mleko, około 2 łyżek posiekanej pietruszki, 1 łyżkę posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku i całość rozgnieć razem, aż powstanie purée.
Na talerz nałóż purée, na wierzch połóż gotowy filet mignon i polej go sosem. Udekoruj gałązką rozmarynu.
Bernadeta Jarnot-Manecka (pochodzi z Sosnowca, a obecnie mieszka w Chełmie Śląskim)
Jej kulinarnego bloga znajdziesz tutaj.
Jambalaya nowoorleańska
12 krewetek królewskich
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
1 łyżka przyprawy kreolskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
zielona lub czerwona papryka
1 gałązka selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
3 liście laurowe
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżeczka sosu Tabasco (lub innego chilli)
1,5 woreczka ryżu długoziarnistego
3 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki kiełbasy chorizo pokrojonej
sól i pieprz
natka pietruszki
przyprawa kreolska:
2 i 1/2 łyżki papryki czerwonej
2 łyżki soli
2 łyżki czosnku granulowanego
1 łyżka pieprzu
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku
Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki przyprawy. Przesypać do słoiczka i zakręcić.
W misce połączyć krewetki i pokrojonego kurczaka, dodać przyprawę kreolska i wymieszać razem. Odstawić na czas robienia potrawy.
W dużym rondlu, garnku rozgrzać oliwę. Cebule drobno pokroić, paprykę w kostkę i selerem naciowy w półksiężyce. Wszystko wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć razem 3 minuty.
Dodać czosnek, pomidory, liście laurowe, sos Worcester i Tabasco. Dosypać ryż, podgrzewać razem 2 minuty, stopniowo dolewać bulion.
Zmniejszyć ogień na średni i gotować, aż ryż zaabsorbuje ciecz i stanie się miękki, co jakiś czas mieszając, około 15 minut. Gdy ryż zmięknie dodać krewetki, kurczaka i kiełbasę.
Gotować, aż mięso zmięknie ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą kreolską według smaku. Posypać pietruszką.
Adriana Baran (pochodzi z Myszkowa, a obecnie mieszka w Krakowie)
Jej kulinarnego bloga znajdziesz tutaj.
Muffiny brownie z colą i sosem cherry
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
2/5 szklanki cukru
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
75 ml coli
1 duże jajko
1 łyżka wiśniówki
Sos:
225 g wiśni bez pestek, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
3 łyżki wiśniówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C (dolna grzałka).
Odmierz sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przesiej je do naczynia przeznaczonego na suche składniki.
W drugim naczyniu wymieszaj trzepaczką jajko, cukier, olej, coca-colę oraz wiśniówkę.
Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych i mieszaj trzepaczką, do połączenia się składników. Ciasto rozłóż do silikonowych foremek na babeczki, do 3/4 wysokości. Piecz do suchego patyczka około 15 - 20 minut. Pod koniec pieczenia zrumień je od góry.
Przygotuj sos wiśniowy. W rondelku umieść wiśnie, cukier oraz wiśniówkę. Gotuj na małym, ogniu aż owoce puszczą sok i staną się miękkie.
W oddzielnym naczyniu połącz wodę z mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej do rondelka, wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj przegotowanej wody, ponownie wymieszaj i podgrzej.
Gotowe muffiny wyciągnij z foremek, wystudź. W każdej zrób otwór przyrządem do wydrążania muffinów. Ułóż na talerzu, w otwór wlej sos wiśniowy i polej całość ok. 2 łyżkami sosu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?