Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

BlogerChef w hotelu Poziom 511 Design & SPA w Podzamczu: Przepisy najlepszych blogerek

Patryk Drabek
Filet mignon w sosie karmelowym z grzybami i rozmarynem, na czosnkowym purée ziemniaczanym.
Filet mignon w sosie karmelowym z grzybami i rozmarynem, na czosnkowym purée ziemniaczanym.
Hotel Poziom 511 Design & SPA w Podzamczu w ubiegły weekend gościł uczestników czwartego półfinału konkursu „BlogerChef”. Zobaczcie niektóre przepisy najlepszych kulinarnych blogerek.

Zobacz>>> BlogerChef w hotelu Poziom 511 Design & SPA w Podzamczu [ZDJĘCIA]

Tak wyglądały zmagania w półfinale BlogerChef. Zobaczcie materiał wideo.

Przedstawiamy wybrane przepisy blogerek. Swoje kulinarne tajemnice zdradziły nam trzy półfinalistki - Marysia Banach (Poznań, awansowała do finału), Bernadeta Jarnot-Manecka (pochodzi z Sosnowca, a obecnie mieszka w Chełmie Śląskim) oraz Adriana Baran (pochodzi z Myszkowa, a obecnie mieszka w Krakowie)

Smacznego!

Marysia Banach (Poznań) - triumfatorka półfinału w Podzamczu

Jej kulinarnego bloga znajdziesz tutaj.

Filet mignon w sosie karmelowym z grzybami i rozmarynem, na czosnkowym purée ziemniaczanym

Składniki na 4 porcje:
4 medaliony z polędwicy wołowej w temperaturze pokojowej (ok. 150 g każdy)
6 łyżek masła
sól morska
zielony pieprz
1 łyżka mąki pszennej
20 g suszonych podgrzybków
1 pęczek szczypiorku z dymki
kilka gałązek świeżego rozmarynu
100 ml czerwonego, wytrawnego wina
350 ml bulionu wołowego
5 łyżek brązowego cukru
500 g ziemniaków
8 ząbków czosnku
natka pietruszki
tymianek
100 ml mleka

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni.
Grzyby przełóż na sito i przelej wrzątkiem. Jeśli są duże, pokrój je na mniejsze kawałki.

Ziemniaki i czosnek obierz, wrzuć razem do rondla, zalej wodą. Posól i gotuj do miękkości.

Medaliony z polędwicy oprósz mąką i rozbitym w moździerzu zielonym pieprzem.

Na patelni roztop 3 łyżki masła i smaży polędwiczki po 2 minut z każdej strony, aż ładnie zbrązowieją. Następnie mięso przełóż do żaroodpornego naczynia i na chwilę odstaw na bok.

W tym czasie do patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, dodaj jeszcze 2 łyżki masła, roztop, a następnie wrzuć grzyby i posiekany szczypior. Smaż, mieszając od czasu do czasu około 5 minut. Na patelnię dolej wino, posiekany rozmaryn i cukier, a następnie mieszaj zeskrobując to co przywarło do dna patelni i smaż, aż płyn się zredukuje.

W tym momencie polędwiczki wstaw do piekarnika na około 10-12 minut.

Do sosu na patelni dodaj bulion wołowy i od czasu do czasu mieszając zredukuj ilość płynu, aż sos zgęstnieje. Zestaw patelnię z ognia i dodaj pozostałą łyżkę masła. Rozmieszaj, aż masło rozpuści się w sosie.
Ugotowane ziemniaki z czosnkiem przeciśnij przez praskę, dodaj mleko, około 2 łyżek posiekanej pietruszki, 1 łyżkę posiekanego tymianku, sól i pieprz do smaku i całość rozgnieć razem, aż powstanie purée.

Na talerz nałóż purée, na wierzch połóż gotowy filet mignon i polej go sosem. Udekoruj gałązką rozmarynu.

Bernadeta Jarnot-Manecka (pochodzi z Sosnowca, a obecnie mieszka w Chełmie Śląskim)

Jej kulinarnego bloga znajdziesz tutaj.

Jambalaya nowoorleańska
12 krewetek królewskich
2 piersi z kurczaka pokrojone w kostkę
1 łyżka przyprawy kreolskiej
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule
zielona lub czerwona papryka
1 gałązka selera naciowego
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)
3 liście laurowe
1 łyżeczka sosu Worcester
1 łyżeczka sosu Tabasco (lub innego chilli)
1,5 woreczka ryżu długoziarnistego
3 szklanki bulionu z kurczaka
1/2 szklanki kiełbasy chorizo pokrojonej
sól i pieprz
natka pietruszki

przyprawa kreolska:
2 i 1/2 łyżki papryki czerwonej
2 łyżki soli
2 łyżki czosnku granulowanego
1 łyżka pieprzu
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonego tymianku

Przygotowanie:
Połączyć wszystkie składniki przyprawy. Przesypać do słoiczka i zakręcić.

W misce połączyć krewetki i pokrojonego kurczaka, dodać przyprawę kreolska i wymieszać razem. Odstawić na czas robienia potrawy.

W dużym rondlu, garnku rozgrzać oliwę. Cebule drobno pokroić, paprykę w kostkę i selerem naciowy w półksiężyce. Wszystko wrzucić na mocno rozgrzany olej i smażyć razem 3 minuty.

Dodać czosnek, pomidory, liście laurowe, sos Worcester i Tabasco. Dosypać ryż, podgrzewać razem 2 minuty, stopniowo dolewać bulion.

Zmniejszyć ogień na średni i gotować, aż ryż zaabsorbuje ciecz i stanie się miękki, co jakiś czas mieszając, około 15 minut. Gdy ryż zmięknie dodać krewetki, kurczaka i kiełbasę.

Gotować, aż mięso zmięknie ok 10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą kreolską według smaku. Posypać pietruszką.

Adriana Baran (pochodzi z Myszkowa, a obecnie mieszka w Krakowie)

Jej kulinarnego bloga znajdziesz tutaj.

Muffiny brownie z colą i sosem cherry

Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml)
2/5 szklanki cukru
50 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
75 ml coli
1 duże jajko
1 łyżka wiśniówki

Sos:
225 g wiśni bez pestek, świeżych lub mrożonych
3 łyżki cukru
3 łyżki wiśniówki
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 180°C (dolna grzałka).
Odmierz sypkie składniki: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przesiej je do naczynia przeznaczonego na suche składniki.

W drugim naczyniu wymieszaj trzepaczką jajko, cukier, olej, coca-colę oraz wiśniówkę.

Suche składniki stopniowo wsypuj do mokrych i mieszaj trzepaczką, do połączenia się składników. Ciasto rozłóż do silikonowych foremek na babeczki, do 3/4 wysokości. Piecz do suchego patyczka około 15 - 20 minut. Pod koniec pieczenia zrumień je od góry.

Przygotuj sos wiśniowy. W rondelku umieść wiśnie, cukier oraz wiśniówkę. Gotuj na małym, ogniu aż owoce puszczą sok i staną się miękkie.

W oddzielnym naczyniu połącz wodę z mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszaj, aby nie pozostały grudki. Wlej do rondelka, wymieszaj i podgrzewaj aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj przegotowanej wody, ponownie wymieszaj i podgrzej.

Gotowe muffiny wyciągnij z foremek, wystudź. W każdej zrób otwór przyrządem do wydrążania muffinów. Ułóż na talerzu, w otwór wlej sos wiśniowy i polej całość ok. 2 łyżkami sosu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: BlogerChef w hotelu Poziom 511 Design & SPA w Podzamczu: Przepisy najlepszych blogerek - Zawiercie Nasze Miasto

Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto