Spis treści
Indyk, czyli alternatywa dla mięsa z kurczaka
Indyk, zaraz obok kurczaka to najpopularniejszy rodzaj mięsa drobiowego w naszym kraju. Każdego miesiąca przeciętny Polak zjada 5 kg mięsa, z czego 45 proc. stanowi właśnie drób. Mięso z indyka jest delikatniejsze od wieprzowiny, a zarazem zawiera znacznie mniejsze ilości tłuszczu. Dodatkowo do hodowli indyków rzadko stosuje się takie ilości antybiotyków, jak w przypadku kurczaków.
Mięso z indyka idealnie nadaje się na gulasz, kotlety, sznycle lub gołąbki. Dodatkowo pieczony w całości spożywany jest na święta Bożego Narodzenia, uroczyste kolacje, a w przypadku Amerykanów – na Święto Dziękczynienia.
Ile kalorii ma pierś z indyka, a ile udziec?
Indyk jest dość chudym, jednak bardzo wartościowym rodzajem mięsa. Ilość kalorii zależy przede wszystkim od kawałka, a także od obecności skóry. Warto wspomnieć również, że świeże mięso indycze zimą ma znacznie większą zawartość tłuszczu, niż w przypadku wiosennego lub letniego.
Porcja 100 g różnych kawałków mięsa indyczego zawiera następującą ilość kalorii:
- filet z piersi ze skórą – 121 kcal,
- filet z piersi bez skóry – 84 kcal,
- szyja indycza – 135 kcal,
- udziec indyka ze skórą – 131 kcal,
- udziec indyka bez skóry – 116 kcal,
- golonka indycza – 151 kcal,
- skrzydło z indyka ze skórą – 125 kcal,
- skrzydło indyka bez skóry – 106 kcal,
- serca indycze – 113 kcal.
Właściwości odżywcze mięsa z indyka
Porcja 100 g mięsa z piersi indyka bez skóry zawiera 19,2 g białka, tylko 0,7 g tłuszczu, z czego 0,2 stanowią nasycone kwasu tłuszczowe, a pozostałe to jedno- i wielonienasycone. Natomiast taka sama porcja udźca bez skóry stanowi źródło 19,4 g białka oraz 2,8 g tłuszczu. Z kolei taka sama porcja skrzydła indyczego pozbawionego skóry stanowi źródło 22 g białka i 1,1 g tłuszczu.