Festiwal Śląskie Smaki w Zawierciu
Znamy już triumfatorów Festiwalu Śląskie Smaki w Zawierciu:
Wyniki:
Festiwal Śląskie Smaki w Zawierciu: szkoły gastronomiczne:
1. Kucharska Brygada - Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej
za: grillowaną cukinię faszerowaną kolorowymi warzywami w asyście ziemniaczanych chipsów, aksamitny sernik z korzennym aromatem, polany białą czekoladą oraz polędwiczkę wieprzową w cieście drożdżowym, faszerowaną pieczarkami i śliwkami w sosie, z dodatkiem kolorowego puree i z musem pietruszkowym w otoczce buraczka
2. Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim
za: lyngę z krupniokiem, zupę z jarmużu oraz karminadel z harynkiem, duszone liście młodej kapusty, mus jabłkowo-chrzanowy.
3. Cwaniary z Gastronoma - Zespół Szkół Gastronomicznych w Bielsku-Białej
za: panna cottę z chrzanem i sosem ze świeżego buraka, krem z czerwonej kapusty podany ze smażonym podgrzybkiem i chipsem bekonowym, comber z szaraka otulony czosnkiem niedźwiedzim, aromatyzowany drewnem jabłoni podany w towarzystwie klusek kładzionych z pokrzywą, sosem ze śliwek węgierek oraz młodą karotką glazurowaną płatkami róży.
Festiwal Śląskie Smaki w Zawierciu: amatorzy:
1. Kostkowianki
za: jaglak po jurajsku, zupę krem z pieczonego selera w asyście chrupiącego boczku oraz kotleciki jagnięce na ziemniakach w łospie w towarzystwie musu rabarbarowego i duszonej pokrzywy.
2. KGW Udórz
za: galaretę wieprzową, zupę z perliczki ze swojskim makaronem oraz dzika w całości obłożony kaszą gryczaną i duszoną kapustą.
3. Nina z Familijom z Tarnowskich Gór
za: tort czekoladowo-rumowy, zupę dyniową z kaczym pasztecikiem oraz roladki z królika na młodej kapuście i chrupiącej klusce.
Festiwal Śląskie Smaki w Zawierciu: profesjonaliści:
1. Restauracja Kapias z Goczałkowic
za: marynowany w pokrzywach polski rozbef pieczony z dodatkiem soli lawendowej, kwiaty cukinii nadziewane wiejskim serem i nalewkę; zupę z korzenia pietruszki z dodatkiem oliwy z dyni, szczawiku zajęczego, kwiatu kocimiętki oraz za gęś goczałkowicką gotowaną w tłuszczu, pęczak, nasiona słonecznika, sałatka kwiatowa skropiona syropem z mniszka lekarskiego.
2. Restauracja Em w Koziegłowach
za: zawijaniec drożdżowy z czarnym bzem i kruszonką podany z kremem
z zsiadłego mleka, zalewajkę po koziegłowsku z białym serem, gołębia w marynacie korzennej podany na kaszy pęczak z modrą kapustą zaprawianą śliwką marynowaną w occie.
3. Karczma Rogata w Bielsku-Białej
za: pasztet z królika i gęsi z suszoną żurawiną i powidłami śliwkowo-czekoladowymi,
tradycyjny schab z kością w 3 marynatach podany z chipsami z kwaka, marchewką
w miodzie lipowym, młoda kapustą i grillowanymi ziemniakami oraz ciasto pół-francuskie z bryndzą.
Wcześniej pisaliśmy:
Do udziału w tegorocznym konkursie kulinarnym zakwalifikowało się 17 drużyn:
W kategorii amatorów: Kostkowianki, KGW Wisła Wielka, KGW w Udorzu, Pradlanki, Śląskie blogerki, Nina z Falimijom z Tarnowskich Gór oraz Jurale z Zawiercia.
W kategorii profesjonalistów: Willa Słoneczna w Dębowcu, Restauracja EM w Koziegłowach, Karczma Rogata w Bielsku-Białej, Restauracja Port Zawiercie w Zawierciu, Zajazd Biała Skała w Zawierciu oraz Restauracja Kapias w Goczałkowicach Zdroju.
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych: Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach, Zespół Szkół Ekonomicznych w Wodzisławiu Śląskim, Kucharska Brygada z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej oraz Cwaniary z gastronoma z Zespołu Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej.
Program IX Festiwalu „Śląskie Smaki” (parking MOK „Centrum”):
godz. 13 - 16 - konkurs kulinarny
godz. 13 - 20 - animacje dla dzieci
godz. 13 - 21 - jarmark produktów tradycyjnych, prezentacja restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”
godz. 13 - rozpoczęcie konkursu kulinarnego
godz. 14 - uroczyste otwarcie Festiwalu Śląskie Smaki
godz. 14.15 - 15.30 - koncert zespołu The Postman
godz. 15.30 - 16 - konkursy dla publiczności
godz. 16 - koncert zespołu Impressive (cz. I)
godz. 16.40 - 17 - konkursy dla publiczności
godz. 17 - koncert zespołu Impressive (cz. II)
godz. 17.30 - warsztaty pszczelarskie z miodobraniem – pokaz Koła Pszczelarzy z Zawiercia (hol kina)
godz. 17.30 - ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
godz. 18.30 - Kabaret Ciach
godz. 19.30 - pokaz kulinarny Remigiusza Rączki
godz. 20.30 - występ Zespołu Pieśni i Tańca Śląsk im. Stanisława Hadyny
godz. 22 - pokaz pirotechniczny
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?