Historia lodów
Po raz pierwszy w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Tym wymyślnym rarytasem zajadali się także wybrane osoby zamieszkujące starożytną Grecję i Rzym. Był to posiłek wykwintny, unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność pozyskiwania lodu z wysokich gór.
W epoce Renesansu odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z solą i lodem zmrozi się on. Pierwsza lodziarnia o nazwie Cafe Procope powstała w 1686 roku we Francji.
W naszej ojczyźnie większą popularność lody uzyskały w dwudziestoleciu międzywojennym. Były one sprzedawane ze specjalnych wózków na ulicach Lwowa, Krakowa, Warszawy w postaci dwóch połączonych ze sobą wafli. Otwarto także pierwsze lodziarnie, które wabiły do siebie rzesze klientów.
Po wojnie produkcja lodów rozwinęła się na szerszą skalę. Rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach. Serwowane były na andrutach lub waflach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Zawierciu powstawały przy głównym placu i najpopularniejszych ulicach. Lody dostać można było tylko latem, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.
Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami
Współcześnie lody robi się z gotowych proszków z dodatkiem konserwantów i wzmacniaczy smaku. Nadal jednak możemy spotkać w Zawierciu lodziarnie, w których podobnie, jak dawniej wykonuje się pracę z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.
Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Zawierciu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Zawierciu
Jakie rodzaje lodów możesz dostać w lodziarniach w Zawierciu?
Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W okresie letnim na każdym kroku możemy zobaczyć lodziarnie serwujące lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Możemy też wybrać lody gałkowe. Kolejny deser to sorbety przyrządzane z owoców i wody.
Do wyrobu lodów włoskich używa się gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona. Podawane są w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania napowietrza się je, a temperatura ich przechowywania jest nieco wyższa niż pozostałych rodzajów lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są śmietankowe i czekoladowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. Do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.
Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą, a temperaturę mrożenia niższą. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Dlatego też ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.
Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. Są to zazwyczaj sorbety oraz lody wytwarzane z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością są zdrowe.
To warto wiedzieć
Jak prezentuje się kaloryczność lodów?
Gdy sięgamy po lody zastanawiamy się na pewno czy są kaloryczne i czy nie wpłyną źle na naszą figurę. W zależności od tego, jaki jest to rodzaj lodów porcja 100 g zawiera około 200 kcl. W jednej gałce lodów znajduje się 130 kcl. W porównaniu do innych deserów jest to mało. Bez obaw możemy więc spożywać je podczas upałów.
Najzdrowsze mogą okazać się lody domowej roboty. Przydadzą się do tego jogurt lub wodę, świeże owoce i dodatki, np. orzechy. Dodanie małej ilości cukru lub zdrowszego zamiennika spowoduje, że kaloryczność znacznie się obniży.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?