Początek Światowego Festiwalu Prażonek w Porębie to 2003 rok. Ziemniaki, cebula, boczek i kiełbasa wrzucone do ogromnych kociołków, których średnica sięga 1,10 metra to przepis na pyszny regionalny przysmak. - Od lat nie rozstajemy się z tą formułą, a w 2006 roku wpisano porębskie prażonki na listę potraw tradycyjnych. Mam nadzieję, że będą one smaczne do końca świata i jeden dzień dłużej - uśmiechał się burmistrz Poręby, Marek Śliwa.
W ramach festiwalu odbył się m.in. pokaz wytopu żelaza w dymarkach oraz występy artystyczne, a nie zabrakło również tradycyjnego turnieju w przygotowywaniu prażonek, podczas którego uczestników oceniali politycy. Pierwsze miejsce zajęła drużyna MPGKiM, drugie były Porębskiekociołki.pl, a trzecie 49.5.
Mieszkańców Poręby, którzy ucztowali, zajadając się prażonkami nie brakowało.
- To nasza regionalna potrawa i do tego prosta w przygotowaniu. Nawet mężczyzna sobie z nią poradzi - uśmiechał się Wiesław Mazur z Poręby.
Tak było na festiwalu w Porębie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?