Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

IX Światowy Festiwal Prażonek w Porębie, rozdano tysiąc porcji tej potrawy [ZDJĘCIA]

Patryk Drabek
ŚWIATOWY FESTIWAL PRAŻONEK PORĘBA 2011
ŚWIATOWY FESTIWAL PRAŻONEK PORĘBA 2011 ROBERT BARCZYK FOTOLITH
Dziewiąta edycja światowego festiwalu prażonek za nami. Mieszkańców Poręby i nie tylko poczęstowano tysiącem porcji tego regionalnego przysmaku.

Początek Światowego Festiwalu Prażonek w Porębie to 2003 rok. Ziemniaki, cebula, boczek i kiełbasa wrzucone do ogromnych kociołków, których średnica sięga 1,10 metra to przepis na pyszny regionalny przysmak. - Od lat nie rozstajemy się z tą formułą, a w 2006 roku wpisano porębskie prażonki na listę potraw tradycyjnych. Mam nadzieję, że będą one smaczne do końca świata i jeden dzień dłużej - uśmiechał się burmistrz Poręby, Marek Śliwa.

W ramach festiwalu odbył się m.in. pokaz wytopu żelaza w dymarkach oraz występy artystyczne, a nie zabrakło również tradycyjnego turnieju w przygotowywaniu prażonek, podczas którego uczestników oceniali politycy. Pierwsze miejsce zajęła drużyna MPGKiM, drugie były Porębskiekociołki.pl, a trzecie 49.5.
Mieszkańców Poręby, którzy ucztowali, zajadając się prażonkami nie brakowało.

- To nasza regionalna potrawa i do tego prosta w przygotowaniu. Nawet mężczyzna sobie z nią poradzi - uśmiechał się Wiesław Mazur z Poręby.

Tak było na festiwalu w Porębie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto