MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Nowy burmistrz Zakopanego będzie zarabiał więcej niż prezydent Warszawy

Nowy burmistrz Zakopanego będzie zarabiał więcej niż prezydent Warszawy

Napad w Tarnowskich Górach. Ofiarami napastnika funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei

Napad w Tarnowskich Górach. Ofiarami napastnika funkcjonariusze Straży Ochrony Kolei

Polecamy

Górnik Zabrze: Odwołano dotychczasowy zarząd klubu. Są nowe władze

Górnik Zabrze: Odwołano dotychczasowy zarząd klubu. Są nowe władze

Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy zaprasza na Dzień Otwarty, z okazji Dnia Dziecka

NASZ PATRONAT
Urząd Wojewódzki w Bydgoszczy zaprasza na Dzień Otwarty, z okazji Dnia Dziecka

W Pamiątkowie potrącono chłopca jadącego do szkoły na rowerze

W Pamiątkowie potrącono chłopca jadącego do szkoły na rowerze