Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kakao z piankami. Przepis na rozgrzewający napój, który jednocześnie poprawia humor. Zobacz, jak zrobić domowe pianki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Gorące kakao koniecznie podane z piankami to doskonały sposób nie tylko na rozgrzanie w chłodne dni, ale też na poprawę humoru.
Gorące kakao koniecznie podane z piankami to doskonały sposób nie tylko na rozgrzanie w chłodne dni, ale też na poprawę humoru. bhofack2/Getty Images
Zimą trudno wyobrazić sobie chłodne wieczory bez kubka rozgrzewającego napoju kakaowego. Kakao to proszek pozyskiwany z ziaren owoców kakaowca. Pochodzi z Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Wysokiej jakości kakao polecane jest osobom zmagającym się ze zmęczeniem. Podpowiadamy, jak zrobić domowe kakao z piankami.

W skrócie

Na długie zimowe wieczory warto zrobić sobie kakao z korzennymi przyprawami. W Stanach Zjednoczonych często przygotowuje się kakao z piankami cukrowymi. Najczęściej pianki marshmallows kupowane są w sklepie spożywczym, ale można je też wykonać własnoręcznie. Kakao z piankami znakomicie smakuje doprawione kardamonem, gałką muszkatołową i ekstraktem waniliowym.

Kakao z piankami – przepis na pyszny napój

Liczba porcji: dla 1 osoby.
Czas przygotowania: 15 minut.

Składniki:

  • 10 g kakao,
  • 200 ml pełnotłustego mleka,
  • 5 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • szczypta cynamonu,

Do podania:

  • Pianki cukrowe typu marshmallows.

Jak zrobić kakao z piankami?

Przygotowanie:

  1. Z mleka odlej około 50 ml i rozmieszaj w nim kakao.
  2. Mleko wlej do garnka o grubym dnie i w czasie podgrzewania dodaj cukier, cynamon i ekstrakt waniliowy.
  3. Za pomocą kuchennej rózgi rozmieszaj kakao w mleku z pozostałymi składnikami.
  4. Gotowe kakao przelej do kubka, posyp wierzch piankami cukrowymi i podawaj.

Jak zrobić pianki do kakao?

Słodkie i puszyste pianki do kakao typu marshmallows można zrobić we własnym domu. Wystarczy wziąć kilka łatwo dostępnych składników i cieszyć się smakiem.

Pianki do kakao – przepis prosty
Składniki:

  • 200 ml gorącej wody,
  • 25 g żelatyny,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • olej do wysmarowania formy.

Zobacz także: Przepis na kulki mocy z białej czekolady

Przygotowanie:

  1. Żelatynę należy rozpuścić z 100 ml wody.
  2. Silikonową foremkę trzeba wysmarować olejem.
  3. Cukier rozpuść w pozostałych 100 ml wody, aż do uzyskania syropu cukrowego. Powinien uzyskać klejącą się konsystencję.
  4. Do syropu cukrowego należy dodać wcześniej rozpuszczoną żelatynę.
  5. Wszystkie składniki należy gotować, aż do uzyskania jednolitej struktury.
  6. Syrop cukrowy powinien się pienić i mieć gęstą, klejącą się konsystencję.
  7. Masa cukrowo-żelatynowa powinna być przelana do szklanej miski, aż do wystudzenia. Po paru minutach trzeba zmiksować masę do białości i dodać ekstrakt waniliowy.
  8. Masę do pianek należy przelać do silikonowej foremki wysmarowanej olejem.
  9. Masa na marshmallows powinna być pozostawiana do zastygnięcia w temperaturze pokojowej na 5 godzin. Po tym czasie można pokroić masę w kostkę i udekorować nimi porcję kakao.

Kakao – właściwości zdrowotne

Powszechnie wiadomo, że kakao potrafi poprawić humor, a jego spożycie sprawia wiele przyjemności. Kakao jest znakomitą alternatywą dla osób lubiących słodkości, a nie przepadających za gorzką czekoladą. Kakao jest bogate we flawonoidy, które przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, stanu zapalnego i stężenia cholesterolu. Kakao sprzyja także walce ze zmęczeniem i obniża stres. Odpowiedzialne za to są:

  • magnez,
  • żelazo,
  • wapń,
  • fosfor,
  • witamina A,
  • witaminy E,
  • witaminy z grupy B.

Kakao to także wartości odżywcze. Wymieszane z pełnotłustym mlekiem będzie pożywnym napojem. W czasie zimy można dodawać do kakao łyżeczkę miodu lub odrobinę śmietanki do smaku. Kakao jako proszek w 100 gramach ma około 300 kalorii. Napój kakaowy może mieć różną kaloryczność w zależności od płynu, na bazie którego został zrobiony. Kakao na mleku z cukrem będzie miało około 200 kalorii.

Jakie kakao jest najzdrowsze?

Idąc na zakupy, warto wypatrywać ciemnego kakao, które w składzie nie będzie miało dodatków. Taki rodzaj kakao będzie najzdrowsze. Niestety w składzie proszków kakaowych znaleźć można cukier, mleko w proszku i dodatki przypraw korzennych np.: cynamon.

Kakao – zastosowanie w kuchni

Kakao jako proszek ma różnorodne zastosowanie. Najczęściej kakao dodawane jest do ciast czekoladowych, brownie lub do polewy czekoladowej. W PRL-u było składnikiem bloku czekoladowego. Dla dzieci można przygotować kakaowe ciastka. Kakao jest także składnikiem obłędnego ciasta Pijana Śliwka, gofrów czekoladowych i muffinek czekoladowych. Kakao to przydatny składnik do zrobienia piernikowych kulek czekoladowych lub czekoladowych kulek raw z pistacjami.

Wytrawny smak kakao będzie znakomicie współgrał z kwaśnym smakiem wiśni. Kakao i gorzka czekolada w Meksyku dodawana jest do sosów podawanych do wieprzowiny i drobiu.

Zobacz także: Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi bez pieczenia. Przepis na zdrowy deser do popołudniowej kawy. Wprost trudno im się oprzeć

Dodaj firmę Autopromocja

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Gofry jak na wakacjach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Kakao z piankami. Przepis na rozgrzewający napój, który jednocześnie poprawia humor. Zobacz, jak zrobić domowe pianki - Strona Kuchni

Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto