Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki:...

Najlepsze przepisy na świąteczne potrawy! Niosą zdrowie, dostatek i pomyślność. Sprawdź pyszne przepisy i poznaj symbolikę

Oto przepis na tradycyjnego świątecznego karpia pieczonego w całości:

Składniki:
1 karp (ok. 1,5–2 kg), oczyszczony
Sok z 1 cytryny
Sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju roślinnego
2 cebule, pokrojone w piórka
2 marchewki, obrane i pokrojone w plastry
2 pietruszki, obrane i pokrojone w plastry
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cytryna, pokrojona w plastry
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

Sposób przygotowania:



Przygotowanie karpia:
Karpia oczyść, opłucz i osusz papierowym ręcznikiem.
Nacieraj karpia sokiem z cytryny z zewnątrz i wewnątrz.
Natrzyj karpia solą i pieprzem, zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz.
Przygotowanie warzyw:

Na dużej patelni rozgrzej olej roślinny.
Podsmaż cebulę, marchewki, pietruszkę i czosnek przez kilka minut, aż będą miękkie.
Dodaj majeranek i rozmaryn, wymieszaj i gotuj przez kolejne 1-2 minuty.

Wypełnianie karpia:
Wypełnij jamę brzuszną karpia podsmażonymi warzywami.
Włóż do środka plastry cytryny.
Pieczenie:

Umieść karpia w dużym naczyniu żaroodpornym.
Zalej go białym winem i bulionem.

Pieczenie w piekarniku:
Piecz karpia w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 30-40 minut, w zależności od rozmiaru ryby. Karpia można co jakiś czas polewać sosem z dna naczynia.

Podanie:
Gdy karp jest gotowy, ostrożnie przenieś go na dużą półmiskę.
Możesz podać karpia z sosem z pieczenia, a warzywa z naczynia użyć jako dodatek.

Tradycyjny świąteczny karp pieczony w całości to popularna potrawa w wielu domach podczas polskich świąt Bożego Narodzenia. Smacznego!

Zobacz również

Operacja specjalna na budowie mostu w Sandomierzu [ZDJĘCIA]

Operacja specjalna na budowie mostu w Sandomierzu [ZDJĘCIA]

Seminarium bibliotekarzy w Końskich z premierową książką o misjonarzu [ZDJĘCIA]

NOWE
Seminarium bibliotekarzy w Końskich z premierową książką o misjonarzu [ZDJĘCIA]

Polecamy

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

Wiemy, ile aptek zgłosiło się do pilotażu pigułki „dzień po”. Wątpliwości przybywa

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów

To danie poleca Glukozowa Bogini. Wypróbuj, gdy nie jesz węglowodanów