W skrócie
Paszteciki wigilijne robi się szybko, jednak najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Grzyby wymagają namoczenia. Najlepiej zostawić je w wodzie na całą noc. Jeśli nie lubisz lub nie możesz jeść grzybów leśnych, zrób paszteciki z samą kapustą lub z dodatkiem pieczarek.
Zobacz w galerii, jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami krok po kroku

Paszteciki z kapustą i grzybami - przepis do wigilijnego barszczu
Liczba porcji ok. 40 pasztecików,
Czas wykonania: 3,5 godziny.
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny lub masła,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- łyżka cukru,
- 5 dkg drożdży,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- opcjonalnie kminek lub sezam.
Farsz:
- 800 g kapusty kiszonej,
- 50 g grzybów suszonych leśnych,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Przepis na tradycyjną kapustę z grochem na Wigilię
Jak przygotować paszteciki z kapustą i grzybami?
Przygotowanie:
Zacznij od namoczenia grzybów. Najlepiej zalać je wodą i zostawić na kilka godzin lub na całą noc.
Namoczone grzyby odcedź i wypłucz, by nie było piasku. Zalej wodą i gotuj ok 40 min.
Kapustę kiszoną odciśnij, jeśli jest bardzo kwaśna, to ją wypłucz.
Ugotowane grzyby odcedź, ale zachowaj wodę z ich gotowania. Tą wodą zalej kapustę i gotuj do miękkości (ok. 45 min). Odcedź.
Nasza rada: do gotowania kapusty możesz dodać listek laurowy i 3 ziarna ziela angielskiego
Grzyby i kapustę drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.
Cebulę posiekaj drobno i podsmaż. Dodaj kapustę z grzybami i chwilę podsmaż, by odparowała woda. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj ciasto: mąkę posiekaj z margaryną, dodaj jajka, szczyptę soli, śmietanę i drożdże rozmieszane z łyżeczką cukru. Zagnieć i odstaw na 30 minut, by podrosło.
Ciasto podziel na dwie części. Pierwsza rozwałkuj na prostokąt, przekrój wzdłuż (jak na zdjęciu w galerii)
Na każdą część ciasta, wzdłuż dłuższego boku, kładź kapustę i zwiń jak roladę.
Ciasto posmaruj roztrzepanym białkiem i pokrój na kawałki (jak na zdjęciu w galerii).
Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gotowe!
Nasza rada: przed pieczeniem paszteciki możesz posypać po wierzchu kminkiem, czosnkiem niedźwiedzim lub sezamem
Dodatki do pasztecików
Zaskocz swoich bliskich pysznymi, domowymi pasztecikami. Podpowiadamy, jak wykonać kruche, drożdżowe ciasto oraz farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów leśnych. Idealnie smakują podane na ciepło do wigilijnego barszczu lub zupy grzybowej. Wystarczy podgrzać je na 20 minut przed podaniem w 160 stopniach Celsjusza. Smacznego!
Zobacz także inne nasze świąteczne przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Zwilling Fresh & Save Ii 1L Biały Lunch Box Śniadaniówka Próżniowa...
kup najtaniej

Joseph Joseph Ociekacz Na Sztućce Surface Stal Nierdzewna 85110
kup najtaniej

Dkd Home Decor Zestaw Do Sushi Ceramika Bambus 20Szt. 35X35X5,5Cm
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym