8 z 14
Poprzednie
Następne
Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach
Jarmuż
To kolejne warzywo, które stanowi doskonałą alternatywę dla szpinaku. Świeży jarmuż jest dostępny od późnej jesieni aż do przedwiośnia - po przemarznięciu liście są jeszcze smaczniejsze, gdyż tracą gorycz.
Właściwości
Jarmuż to bogate źródło wapnia i żelaza. Dodatkowo zawiera przeciwutleniacze, działając przeciwnowotworowo. Ma także właściwości przeciwzapalne, sam w sobie jest zaś lekkostrawny.
Wykorzystanie w kuchni
Jarmuż nada się do surówek, zup, sałatek, czy budyniów. W Japonii sok z jarmużu stosowany jest jako suplement diety. Roślinę można spożywać na surowo, jednak to obróbka termiczna pozbawi ją włóknistości. Doskonale będzie smakowała w wersji zapiekanej, gotowanej lub nawet smażonej.