MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
10 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Skorzonera...
fot. Ewa Saks / Getty Images

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Skorzonera

Skorzonera, inaczej wężymord, to warzywo o długim, brunatnym korzeniu z soczystym miąższem. O ile skórka jest niejadalna, o tyle wnętrze potrafi pozytywnie zaskoczyć. W kuchni sprawdzi się jako odpowiednik dużo droższych szparagów.

Właściwości
Skorzonera posiada bogate właściwości odżywcze, przy czym jest bardzo sycąca. Znana jest przede wszystkim z tego, że dzięki inulinie obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu a także poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. Poza tym zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz liczne witaminy.

Wykorzystanie w kuchni
Skorzonerę można jeść w wersji gotowanej, duszonej, smażonej, pieczonej lub surowej. Świetnie sprawdzi się w roli zastępcy szparagów. Co ciekawe, można z niej przyrządzić nawet wino. Oprócz korzenia jadalne są także młode listki, które mogą posłużyć do przygotowania sałatki.

Zobacz również

Harcerze ze szczepu Feniks w Oleśnie organizują kolonie dla zuchów. Ruszyły zapisy

Harcerze ze szczepu Feniks w Oleśnie organizują kolonie dla zuchów. Ruszyły zapisy

Niespodzianki pierwszego dnia wielkoszlemowego tenisowego turnieju Wimbledon

Niespodzianki pierwszego dnia wielkoszlemowego tenisowego turnieju Wimbledon

Polecamy

Codziennie łykasz tabletki? To wcale nie sprawi, że będziesz zdrowszy

Codziennie łykasz tabletki? To wcale nie sprawi, że będziesz zdrowszy

Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

HIT DNIA
Idealne kotlety dla niejadków. Bez trudu ukryjesz w nich kalafiora

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich

Uwaga na zmiany w przepisach od 1 lipca. Rosną kary dla zapominalskich