Potrawy wigilijne - oto sprawdzone przepisy! Tego nie może zabraknąć na świątecznym stole w woj. śląskim
Kapusta z grochem
Składniki:
kapusta 700 g
groch 150 g
liść laurowy 3 szt.
ziele angielskie 5 szt.
majeranek 0.5 łyżeczki
pieprz 10 gram
suszone grzyby 50 g
cebula 2 szt.
olej 2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
Przygotowanie grochu: Dzień wcześniej groch dokładnie płuczemy kilkakrotnie na sicie do momentu, aż woda przestanie być mętna. Następnie zalewamy go zimną wodą, tak aby przykryła wszystkie ziarenka i odstawiamy na całą noc. Kolejnego dnia dodajemy sól i gotujemy groch w tej samej wodzie do miękkości (przez około 45-60 minut). Ugotowany groch odcedzamy na sitku.
Przygotowanie grzybów: Suszone grzyby również zalewamy wodą i moczymy przez godzinę. Następnie odcedzamy je (nie wylewamy wody, przyda się później) i siekamy na dość duże kawałki.
Przygotowanie kapusty: Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i lekko siekamy. Przekładamy kapustę do dużeo garnka, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i wszystko gotujemy na małym ogniu do miękkości.
Smażenie cebuli: Dwie cebule obieramy, drobno siekamy i szklimy na oleju. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy jeszcze chwilę.
Gotowanie kapusty z grochem: Przygotowany wcześniej groch łączymy z gotowaną kapustą oraz usmażoną cebulką z grzybami i zalewamy wodą z moczenia grzybów. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy razem jeszcze 10-15 minut, a na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl