Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis z kukurydzą konserwową. Sposób na szybką surówkę do zrobienia w 15 minut

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Surówka z kapusty pekińskiej jest prosta w wykonaniu i bardzo zdrowa. Zobacz, jak ją przygotować krok po kroku. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zdrowa surówka z warzyw powinna być ważną częścią naszej codziennej diety. Kiedyś była podawana niemal do każdego obiadu, dziś różnie z tym bywa. W czasach pośpiechu perspektywa obierania i krojenia warzyw często wydaje się nam czasochłonna. A wcale nie musi tak być. Mamy dla was ekspresowy i bardzo prosty przepis na smaczną surówkę z kapusty pekińskiej. Koniecznie wypróbujcie i cieszcie się tym smakiem.

Spis treści

Mamy prosty przepis na surówkę z kapusty pekińskiej. Robi się ją w 15 minut! Kapustę pekińską łączymy z pomidorami, cebulą i słodką kukurydzą. Do tego dochodzi duża garść natki pietruszki, która stanowi nieocenione źródło witaminy C, tak potrzebnej nam, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ale również w czasie przesilenia wiosennego.

Podpowiadamy, jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej krok po kroku

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Liczba porcji dla 4 osób,
Czas wykonania: 15 minut,
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • kapusta pekińska,
  • 3 pomidory,
  • puszka kukurydzy,
  • cebula,
  • garść świeżej natki pietruszki,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i kukurydzy?

Przygotowanie:

  1. Zacznij od umycia wszystkich warzyw i odcedzenia kukurydzy.
  2. Pomidory natnij (jak na zdjęciu w galerii) i zalej wrzątkiem, po dwóch minutach odcedź, obierz i pokrój.
  3. Kapustę pekińską posiekaj, przełóż do salaterki i nieco posól.
  4. Cebulę pokrój w kostkę, a natkę pietruszki posiekaj.
  5. Połącz wszystkie warzywa w misce, polej oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem do smaku.

Surówka z kapusty pekińskiej - właściwości zdrowotne i kalorie

Surówki i sałatki z warzyw to samo zdrowie. Jak najczęściej powinniśmy wzbogacać nasz obiad o tradycyjną surówkę z warzyw. Pozwoli to dostarczyć organizmowi sporą dawkę cennego błonnika, a także witamin i minerałów. Kapusta pekińska jest niskokaloryczna, 100 g zawiera ok. 40 kcal. Ma dużo witaminy C, witaminy A i B, rutynę, beta–karoten oraz minerały - wapń, potas i magnez.

Ciekawostka: kapusta pekińska pochodzi z północnych Chin i Japonii. Uprawia się ją w umiarkowanym klimacie. Co ciekawe, doczekała się nawet swojego pomnika w chińskim mieście Suzhou, niedaleko Szanghaju.

Sprawdź także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Surówka z kapusty pekińskiej. Przepis z kukurydzą konserwową. Sposób na szybką surówkę do zrobienia w 15 minut - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie