Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Szybkie babeczki sernikowe. Tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Niezawodny przepis na małe serniczki pomarańczowe, które zawsze się udają

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Babeczki sernikowe to idealny deser na każdą okazję. Zobacz, jak szybko i prosto możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Babeczki sernikowe to idealny deser na każdą okazję. Zobacz, jak szybko i prosto możesz je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Szukasz niezawodnego pomysłu na szybki deser? Proponuję przepis na babeczki sernikowe, czyli pyszne małe serniczki. To delikatne i idealnie słodkie smakołyki, którym trudno się oprzeć. Zrobisz je w 10 minut bez użycia miksera — wystarczy wymieszać składniki dużą łyżką. Proponuję udekorować serniczki lukrem pomarańczowym lub cytrynowym oraz płatkami migdałowymi. Wypróbuj przepis na serniczki pomarańczowe.

W skrócie:

Szybki przepis z sera z wiaderka

Masz ochotę na sernik, ale brak ci czasu na długie pieczenie? Proponuję przepis na przepyszne babeczki sernikowe z lukrem i płatkami migdałowymi. Ich przygotowanie jest bardzo proste i bardzo szybkie. Zrobisz je, mieszając składniki łyżką, a upieczesz w foremkach na muffinki. Wyjątkowy aromat serniczków to zasługa skórki z pomarańczy. Do tego przepisu idealnie sprawdzi się ser z wiaderka lub twaróg śmietankowy. Jeśli wolisz użyć twarogu półtłustego, to zmiel go dwukrotnie.

Zobacz w galerii, jak szybko i prosto możesz zrobić pyszne babeczki sernikowe.

Przepis na babeczki sernikowe ze skórką pomarańczy

Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia,
porcja na: 20 serniczków,
poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g twarogu z wiaderka,
  • 120 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 1 budyń waniliowy proszek,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • płatki migdałowe do dekoracji,

lukier:

  1. 1 szklanka cukru pudru ok. 170 g,
  2. 3 łyżki soku z pomarańczy,
  3. 1 łyżka wrzątku.

Jak zrobić babeczki sernikowe?

  1. Włącz piekarnik na 180 stopni, w opcji góra-dół.
  2. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem.
  3. Do większej miski włóż ser, dodaj jajka, śmietankę, cukier, wanilię. Wymieszaj łyżką.
  4. Pomarańczę dokładnie umyj, osusz i zetrzyj skórkę. Dodaj ją do pozostałych składników.
  5. Dodaj także proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj łyżką.
  6. Napełnij serową masą foremki na babeczki do 3/4 wysokości.
  7. Piecz ok. 20 minut. Wystudź.
  8. Utrzyj lukier z cukru pudru, soku z pomarańczy i wrzątku.
  9. Udekoruj babeczki lukrem i posyp płatkami migdałowymi. By płatki migdałowe były bardziej chrupiące i aromatyczne, podsmaż je chwilę na suchej patelni.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Szybkie babeczki sernikowe. Tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Niezawodny przepis na małe serniczki pomarańczowe, które zawsze się udają - Strona Kuchni

Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto