Wigilia w Zawierciu: Przygotowano prawie pół tony jedzenia
Wigilia w Zawierciu jest wzorowana na podobnym przedsięwzięciu organizowanym w Krakowie.
Pomysłodawcami są Dorota i Sławomir Nawrotkowie, którzy są właścicielami Hotelu Zawiercie.
Do tej pory Wigilia była organizowana przed bazyliką mniejszą, ale tym razem przeniesiono ją przed hotel.
Podczas Wigilii w Zawierciu nie brakowało świątecznych potraw
- Już od pięciu lat organizujemy tę akcję wspólnie z firmami zlokalizowanymi głównie na terenie Zawiercia. Chodzi tutaj o Virtu, Piekarnię Skała, Piekarnię Anetka czy też Farutex. Informacje o tej Wigilii przekazaliśmy za pośrednictwem Caritas, PCK oraz zawierciańskich parafii. Nie zabrakło potraw wigilijnych, a więc czerwonego barszczu z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami czy też ryby. Rozdawaliśmy też bochenki chleba, a każdy mógł zabrać potrawy na wynos. Mieliśmy w sumie prawie pół tony jedzenia i byliśmy przygotowani na przyjęcie około 1000 osób - podkreśla Tomasz Świderski, menedżer Hotelu Zawiercie.
Wspólnie z uczestnikami modlili się ksiądz Zenon Gajda, rektor bazyliki mniejszej św. Ap. Piotra i Pawła w Zawierciu, ksiądz Henryk Kowalski, proboszcz parafii Bożego Ciała w Zawierciu, ksiądz Marek Bator, dyrektor Caritas Archidiecezji Częstochowskiej oraz prezes zawierciańskiego oddziału PCK Adam Witas.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?