18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zawiercie: Tajemniczy klient, czyli subiektywny przewodnik po smakach powiatu

Redakcja
123RF
Piwnica Pod Aniołem w Zawierciu. Jak to zachęcająco brzmi - prawda? Strome zejście po schodach i już jestem w głównej salce. Pomieszczenie niewielkie. Jest prawie ciemno, no powiedzmy - półmrok. Salka stylizowana może nie na piwnicę, a raczej na wnętrze wiejskiej chaty.

Belkowany sufit, grubo tynkowane ściany, drewniane ławy i stoły, atrapy okien z malowanymi szybkami, niestety nie podświetlone.

Karta przeciętna. Dania typowe, oprócz jednej pozycji. Kwaśnica. Zaciekawiła mnie na tyle, że postanowiłem ją zamówić. Wiem jak wygląda i smakuje kwaśnica, z której słynie Podbeskidzie. Nie jest też tak, że kwaśnica jest jednego rodzaju.

Bywa na żeberku wieprzowym, czasem wędzonym, jest na baraninie, jest na ogonie wołowym, ale tak naprawdę to bardzo charakterystyczna potrawa. Bardzo prosta, a kiszona kapusta, ziemniaki i sok z kiszonej kapusty to jej podstawowe składniki. Odróżnić ją od kapuśniaku jest bardzo łatwo - choćby po wyglądzie. Niestety ja dostałem kapuśniak.

Dobry kapuśniak, ale tylko kapuśniak. Zamawiam również rosół. Ponoć dobry jak zapewnia kelnerka. Niestety nie mogłem tego stwierdzić, bo był ledwie ciepły i tłuszcz oblepiał się na łyżce. Nie zgłębiałem więc dalej jego smaku. A ponoć przed wojną za podanie klientowi zimnego rosołu kucharz dostawał wilczy bilet.

Niezrażony próbuję golonki. Zachęca w opisie chrupiąca skórka, miód i piwo. Niestety prawdopodobnie odgrzana w mikrofalówce, była ciapowata. No to jeszcze jedna próba. Schabowy. Kapusta niezła, ale schab? To była chyba zemsta kucharza za to, że grymasiłem.

Powiem krótko. To nie był schabowy. To był nieregularnie rozbity plasterek żylastego karczku. Nie do pokrojenia. Regulując rachunek byłem świadkiem jak inny wściekły klient wołał kucharza z podobnymi pretensjami. Chyba dzisiaj opiekuńczy anioł tej piwnicy był na delegacji i nawet sympatyczna kelnerka nie poprawiła mi humoru.

Tajemniczy Klient*
* znawca tematyki kulinarnej, członek jury w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych w Polsce.

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto