Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Znakomite tofu zmieniające życie. Przepis na danie, które przekona sojowych sceptyków. Odkryj nowy wymiar smaku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Nazwa dania ma odnosić się do faktu, że nawet najwięksi sceptycy mogą polubić tofu w tym daniu i częściej włączać go do swojego jadłospisu.
Nazwa dania ma odnosić się do faktu, że nawet najwięksi sceptycy mogą polubić tofu w tym daniu i częściej włączać go do swojego jadłospisu. Anna Daniluk
Pyszne tofu zmieniające życie przekona do siebie nawet osoby, które nie przepadają za neutralnym smakiem produktu z soi. Danie składa się z kostek panierowanego tofu zatopionych w słodko-słonym sosie. Przysmak jest świetnym posiłkiem na lunch lub na sycącą kolację. Zobacz nasz przepis na tofu zmieniające życie.

W skrócie

Przepis na tofu zmieniające życie to hit w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Ważne, aby do panierki wykorzystać mąkę z dużą zawartością skrobi. W Polsce najlepiej sprawdza się do tego mąka ziemniaczana. Można ją mieszać w równych proporcjach z mąką kukurydzianą, aby uzyskać większą chrupkość. Tofu obtoczone mąką ziemniaczaną wchłonie płyn, tworząc apetyczny kleisty sos. Podpowiadamy, jak zrobić apetyczne tofu zmieniające życie.

W naszej galerii zobacz sposób podania tofu zmieniającego życie !

Tofu zmieniające życie – przepis na pyszne danie

Liczba porcji: dla 2–3 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 1 kostka tofu (180 g),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej.

Sos:

  • 20 ml sosu sojowego,
  • 10 g miodu,
  • 70 ml wody,
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Opcjonalnie:

  • 5 g pasty miso,
  • 3 g wędzonej słodkiej papryki.

Do smażenia:

  • 30 ml oleju.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć tofu zmieniające życie

Jak zrobić tofu zmieniające życie?

Przygotowanie:

  1. Na początku tofu należy pokroić w kostkę i włożyć do woreczka strunowego. Następnie należy wsypać mąkę ziemniaczaną lub mieszankę mąki ziemniaczanej i kukurydzianej. Woreczek należy poruszać kilka razy, aby mąka pokryła tofu.
  2. Na patelni należy rozgrzać olej i ułożyć na niej kostki tofu. Całość trzeba smażyć z obu stron, aż kawałki będą złoto-brązowe. Zajmie to około 4 minuty na każdą stronę.
  3. Usmażone kostki tofu trzeba wyjąć i położyć na ręczniku papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  4. W trakcie smażenia się tofu należy przygotować sos w wysokiej szklance lub miseczce. Sos sojowy, miód i wodę należy dokładnie wymieszać, dodać starty korzeń imbiru i posiekany czosnek.
  5. Miłośnicy azjatyckiej kuchni mogą dodać pastę miso.
  6. W rondlu należy podgrzać powstały sos i wrzucić do niego usmażone kostki tofu. Całość gotować około mniej niż minutę.
  7. Tofu zmieniające życie jest gotowe, gdy sos będzie kleisty i oblepi usmażone kostki.

Z czym jeść tofu?

Ten rodzaj smażonego tofu znakomicie smakuje podany z ugotowanym brązowym ryżem i cienkimi plastrami marchewki. Można je udusić lub usmażyć razem z kawałkami panierowanej soi. Danie można posypać sezamem albo czarnuszką, aby nadać mu większą strukturę. Ponadto tofu zmieniające życie smakuje wybitnie podane z makaronem ryżowym, makaronem gryczanym, a także w bułce jako pożywna kanapka.

Nie tylko miód do tofu

W wersji wegańskiej dania, zamiast miodu polecamy sięgnąć po syrop z agawy lub syrop klonowy. Można także wykorzystać ciemny cukier muscovado albo brązowy cukier trzcinowy. Ważne, aby nie zrezygnować całkowicie z tego składnika. Dzięki temu zachowa się równowagę smaku pomiędzy słodkim, słonym i pikantnym.

Tofu śliwkowe

Zamiast miodu słodzikiem, który nada wyjątkowy smak owoców, będą powidła śliwkowe. Słodko-kwaśny smak śliwki będzie świetnie łączył się ze słonym smakiem sosu sojowego lub pasty miso. Przy tym będzie można wykorzystać zapasy przetworów nie tylko do deserów.

Pieczone tofu w panierce

Aby zrobić wersję fit, tofu można upiec w piekarniku. W tym przypadku tofu panierowane należy rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i skropić równomiernie olejem. Tofu należy piec przez 15-20 minut w temperaturze 200°Celsjusza z termoobiegiem lub 220°Celsjusza z grzaniem góra-dół. Upieczone tofu należy dorzucić do sosu tak samo, jak w przypadku tofu smażonego.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Znakomite tofu zmieniające życie. Przepis na danie, które przekona sojowych sceptyków. Odkryj nowy wymiar smaku - Strona Kuchni

Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto