Festiwal Prażonek w Porębie 2014
Podczas dwunastej edycji Światowego Festiwalu Prażonek w Porębie przygotowano ponad 1100 porcji prażonek w dwóch potężnych kotłach.
W jednym z nich zmieściło się 160 kg ziemniaków, 40 kg kiełbasy z boczkiem, 15 kg cebuli oraz pieprz i sól.
Taki festiwal nie odbywa się tam przez przypadek, ponieważ prażonki to tradycyjne danie porębskie. Podawano je już 200 lat temu, natomiast początki aktualnej receptury to już 1856 rok.
Wśród gości nie zabrakło parlamentarzystów i samorządowców, ale także mieszkańców Poręby, Katowic i Gdańska oraz przedstawicieli zaprzyjaźnionej węgierskiej gminy Kistelek.
Zorganizowano m.in. konkurs przygotowywania prażonek oraz występy artystyczne lokalnych zespołów.
Rozmowa z burmistrzem Markiem Śliwą:
W galerii zobaczycie zdjęcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?