Jurajska Organizacja Turystyczna zaprezentowała nowe przedsięwzięcia
Święto Polskiego Chochoła w Zawierciu-Skarżycach
„Smaczna Jura” ma zostać wykorzystana również podczas Święta Polskiego Chochoła w Zawierciu-Skarżycach (16 sierpnia). To projekt, na który udało się już pozyskać około 30 tysięcy złotych, a w planach jest między innymi utworzenie największego słomianego chochoła w naszym kraju. Będzie to impreza plenerowa, podczas której organizatorzy spodziewają się nawet kilku tysięcy osób. Podczas tego przedsięwzięcia miałaby powstać tzw. „Aleja Smacznej Jury”, a podczas święta nie zabrakłoby degustacji i konkursów kulinarnych. Gościem specjalnym ma być śląski kucharz Remigiusz Rączka (na zdjęciu), z którym trwają obecnie rozmowy. Jeśli chodzi o aleję, to lokale zrzeszone w ramach projektu „Smaczna Jura” miałyby tam wystawić swoje stoiska i rywalizować o „Złoty Znak Smacznej Jury”. Turyści pobieraliby specjalne kupony z punktu informacji i dzięki nim ocenialiby poszczególne stoiska.