Jurajska Organizacja Turystyczna zaprezentowała nowe przedsięwzięcia
Smaczna Jura
Drugi przedstawiony podczas konferencji w Hotelu Fajkier projekt to „Smaczna Jura”, czyli prezentacja szlaku jurajskich potraw. Obecnie na specjalnej mapie znalazło się 14 przysmaków. Wśród nich jest: pieczona zawierciańska kaczka (Hotel Villa Verde w Zawierciu), ciasteczka bezowe „Amonitki” (PSS Społem Zawiercie), piwo jurajskie (Browar na Jurze/Karczma u Stacha w Zawierciu), zupa kminkowa z kiełbasą lisiecką (Hotel Centuria w Ogrodzieńcu), pajda ze smalcem (Chata pod Zamkiem w Podzamczu), prażonki jurajskie (Karczma Rycerska, Zamek Ogrodzieniecki w Podzamczu), jajecznica ze strusiego jaja (ferma strusi w Kiełkowicach), kiełbasa karlińska (Zajazd Biała Skała w Zawierciu-Karlinie), pstrąg jurajski (Restauracja Grecka „Irini” w Zawierciu-Żerkowicach), kluchy połom bite (Hotel Fajkier w Lgocie Murowanej), jurajski żurek z białą kiełbasą (Zajazd Magda w Kroczycach), kaczka pieczona z jabłkiem i żurawiną (Hotel Jura w Kroczycach), rosół z gąski zielonej (Hotel Ostaniec w Podlesicach) oraz polewka jurajska (Ośrodek Morsko Plus w Zawierciu-Skarżycach). Patrząc na te specjały, nie wiadomo czy czasem nie lepiej pokonać tego szlaku pieszo, by gubić w tym czasie zbędne kilogramy… - Chcemy pokazać to, co hotele i gminy mają do zaprezentowania w sezonie turystycznym. Turystyka kulinarna staje się coraz bardziej popularna. Będziemy rozwijać ten projekt. To wszystko nie kończy się wydaniem mapy i wręczeniem certyfikatów. Lokale, które znalazły się na szlaku otrzymują też specjalne tabliczki informacyjne - mówił Wojciech Dziąbek. Nowy pomysł to wprowadzenie systemu rabatowego. Co to oznacza? Jeśli klient przyjechałby ze specjalnym kuponem, mógłby liczyć np. na 10 procent zniżki na potrawę lub otrzymać za darmo kawę lub ciastko. Koncepcja ma być jeszcze omawiana.