"Kamienny dom" na Jurze - kolejna perełka, na architektonicznej mapie woj. śląskiego [ZDJĘCIA]

zal/mat. prasowe
Oryginalny dom w Krakowie...
Oryginalny dom w Krakowie... Macieja Lulko
Udostępnij:
Zobaczcie jak wygląda tzw. "kamienny dom" wybudowany na Jurze. Budynek wykończony został koszami gabionowymi, które wypełnione zostały lokalnym wapieniem. W zamyśle architektów, miał nawiązać do pobliskiego krajobrazu. Ta perełka nagrodzony została w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego w kategorii dom jednorodzinny.

Zdjęcia w galerii opublikowane za zgodą fotografa Macieja Lulko [foto-ml.pl]

O tym, że na terenie woj. śląskiego powstają wyjątkowo innowacyjne budynki - nikogo chyba przekonywać nie trzeba. Pamiętacie chociażby katowicki dom Living - Garden House, czy Bolko-loft w Bytomiu? Do kolekcji architektonicznych perełek z terenu woj. śląskiego, z pewnością trzeba zaliczyć "kamienny dom" spod Zawiercia.

"Kamienny dom" na Jurze - kolejna perełka, na architektonicznej mapie woj. śląskiego [ZDJĘCIA]

Budynek powstał w roku 2013. Autorem projektu są architekci z pracowni: Kropka Studio Małgorzata Łapaj & Kuba Kowalczyk.

Działka zlokalizowana pod Zawierciem, na terenach otuliny Parku Krajobrazowego Orlich Gniazd. Najbliższe otoczenie tworzy zabytkowa bryła kamiennego kościoła, piętrzące się ruiny zamków w Morsku i Ogrodzieńcu, rozsiane po okolicy ostańce skalne – wznoszące się kilkanaście metrów ponad otaczający teren. W tym wyjątkowo malowniczym krajobrazie Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej powstał dom, który swoją formą i materiałami... niemalże stał się integralną częścią otoczenia.

Dom składa się z dwóch głównych części - strefy mieszkalnej oraz dwustanowiskowego garażu. Obie są połączone za pomocą ażurowego, drewnianego łącznika, który spina budynek w harmonijną całość.

Główna bryła budynku wykończona została koszami gabionowymi wypełnionymi lokalnym wapieniem, które stanowią skórę - rodzaj maskowania, dzięki któremu budynek wtapia się w krajobraz.

Na parterze domu znalazł się salon z otwartą kuchnią oraz główna sypialnia z łazienką. Na poddaszu zlokalizowano dwie sypialnie i mniejszą łazienkę. Najbardziej charakterystyczną częścią jest jednak otwarta na pełną wysokość strefa dzienna z dużym, sześciometrowym przeszkleniem wychodzącym na ogród. Obiekt ogrzewany jest pompą ciepła.

W 2013 r. Dom na Jurze został nagrodzony w konkursie Architektura Roku Województwa Śląskiego w kategorii dom jednorodzinny.

Materiał powstał na postawie informacji zamieszczonych na stronie nowoczesnastodola.com

Senior w sieci - Internet nie tylko dla młodych KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie