18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zawiercie: Tajemniczy klient, czyli subiektywny przewodnik po smakach powiatu

Redakcja
123RF
Zwabiony nowoczesną i elegancką bryłą budynku, postanowiłem spróbować specjałów kuchni hotelu Fajkier. To trzygwiazdkowy hotel wybudowany przed kilku laty na Jurze w okolicach Kroczyc.

Jest kilka restauracji. Elegancko i ambitnie. Restauracja "Ogrodowa" ma wydzieloną, przeszkloną część, dostępną bocznym wejściem dla takich jak ja, którzy omijając hotelowe wnętrza chcą tylko zjeść posiłek. W środku dość sympatycznie, nie ma tu ostentacyjnej elegancji charakterystycznej dla pozostałej części obiektu, ale jest czysto, schludnie i zachęcająco. Miła kelnerka z dużą swobodą poleca dania. Na pierwszy ogień zupy. Wybieramy kremową pomidorową z pierożkami tortellini i bulion z kołdunami.

Jak na kremową, konsystencja właściwa, sporo ziół, oliwa, dość wyrazisty smak, choć kwaśność dominuje. Pierożki chyba z nadzieniem ze szpinaku i sera, farsz dobry, ale ciasto twarde. Bulion z kołdunami rodzi pytanie nr 1 do szefa kuchni. Czym różni się bulion od rosołu? Ano tym, że jest to bardziej esencjonalna i skondensowana forma rosołu. Niestety tu mieliśmy do czynienia tylko z rosołem, nawiasem mówiąc całkiem niezłym.

Nieporozumieniem jest nazywanie tego bulionem. Kołduny dobre, wyrazisty smak, ale ciasto znów twarde.
Dań głównych wybór spory. Nasza decyzja, to pierś z kurczaka nadziewana brokułem i serem brie z sosem gorgonzola, jaśminowym ryżem i fasolką szparagową owiniętą wstążką boczku. Chyba wstrzeliliśmy się w specjalność szefa kuchni, bo danie bez zarzutu.

Sos mocny, ryż ugotowany idealnie, dobrze przyprawiony. Mięsiwo pod myśliwskim sosem, kopytka, zestaw surówek. Tu już nie jest tak idealnie, bo na pytanie jakie to mięso usłyszałem odpowiedź że może być kurczak, może być karczek. Ta dowolność budzi nieufność. Zamawiam z karczkiem. Okazuje się się że są to trzy plastry rolady wieprzowej zalane sosem. Mięso bez wyrazu. Sos myśliwski taki sobie. I kopytka które wywołują pytanie nr 2 do szefa kuchni.

Czym różnią się kopytka od klusek śląskich? Niestety nie tylko kształtem. Tutaj gumowate, miały smak i konsystencję klusek śląskich. Kopytka powinny być delikatne i nie budzić innych skojarzeń. Ale bardzo dobre surówki, warzywa świeże, świetnie przyprawione.

Reasumując: Kuchnia z ambicjami na nowoczesną, choć poziom nierówny. Wymaga przetestowania wszystkich dań.

Tajemniczy Klient*
* znawca tematyki kulinarnej, członek jury w wielu prestiżowych konkursach kulinarnych w Polsce.

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na zawiercie.naszemiasto.pl Nasze Miasto